Životne pozicije: OK-koral

Ocenite ovaj članak:

Koncept životnih pozicija je još jedna osnovna ideja iz teorije transakcione analize.

Životne pozicije se zasnivaju na pretpostavci da mi u ranom detinjstvu, pre 2. godine, kreiramo životni stav o sebi i drugima. Na osnovu ovog stava mi vrednujemo sebe i druge u toku čitavog života. Kada dete jednom zauzme određenu životnu poziciju, ono posmatra čitav svet sa tog stanovišta. Može se reći i da je zauzimanje životne pozicije jedna od prvih skriptnih odluka koju donosimo.

Životna pozicija može da se poredi sa naočarima kroz koje posmatramo svet. Ako stavimo sive zatamnjene naočare, cao svet će nam biti mračan i siv. Ako su prozirne i bezbojne, videćemo sebe i svet onakvim kakav jeste, dobar ili loš, ali najčešće vrlo raznolik.

Postoje četiri osnovne životne pozicije:

1.Ja sam OK, ti si OK. (Ja sam OK sa sobom i drugi su OK za mene.)

2.Ja sam OK, ti nisi OK. (Ja sam OK sa sobom ali ne mogu da se oslonim na druge i da im verujem. Osećam da nešto nije u redu sa ljudima oko mene.)

3.Ja nisam OK, ti si OK. (Nešto nije u redu sa mnom, ali svi ostali su OK.)

4.Ja nisam OK, ti nisi OK. (Nešto nije u redu sa mnom, a drugi su nepouzdani, ne zalužuju poverenje, nešto nije u redu sa njima takođe.)

Nije teško zaključiti da je najbolja životna pozicija Ja sam OK, ti si OK.

Ja nisam OK, ti si Ok
(Najbolje je da se klonim drugih
ili da se sakrijem)
DEPRESIVNA POZICIJA
Ja sam OK, ti si OK
(Mogu da se složim sa drugima
i budem otvoren)
DOBRA ŽIVOTNA POZICIJA
Ja nisam OK, ti nisi OK
(Nema nade. Nikada neću biti OK
i neću dobiti ono što mi treba)
POZICIJA BESMISLA
Ja sam OK, ti nisi OK
(Najbolje da te se otarasim
da bih ja bio OK)
PARANOIDNA POZICIJA

Pogledajte dijagram i razmislite o vašem životnom stavu. Kada odrastemo, mi ne ostajemo u jednoj životnoj poziciji sve vreme, već prelazimo iz pozicije u poziciju.

Svaka pozicija zauzeta u detinjstvu, koja je ishod uslova života i odnosa koje smo iskusili kao deca, ispoljava se u životu odraslog kroz međuljudske odnose u stresnim životnim situacijama (npr. samoubistvo u kriznoj situaciji kod depresivne životne pozicije). Pored osnovne životne pozicije koja je proizvod uslova života  u detinjstvu, imamo mogućnost izbora da koristimo Odraslo ego stanje da bi ostali u "Ja sam OK, ti si OK" poziciji. Ostajanjem u "Ja sam OK, ti si Ok" poziciji omogućavamo najbolji mogućii ishod situacije, jer činimo najbolje za sebe, a možemo da verujemo i drugima i da se oslonimo na njih.

Vaša životna pozicija može biti najočiglednija u vašim intimnim vezama, jer su tu ulozi najveći. U vezama, u emotivnom odnosu sa partnerom ponavljamo naučene obrasce odnosa iz detinjstva. Otuda proizilazi da jedino u poziciji "Ja sam OK, ti si OK" taj odnos ima mogućnost da traje. U svim ostalim pozicijama mi očekujemo napuštanje, napad ili odbacivanje. Ako u vezi sa vašim partnerom postupate iz pozicije koja nije "Ja sam OK, ti si OK", vi u skladu sa starim obrascem očekujete da ćete biti povređeni. Nažalost, naši odbrambeni stavovi teže da izazovu ono čega se najviše plašimo. Ako neprestano obezvređujemo sebe i ne zalažemo se za sebe, zato što nastupamo iz "Ja nisam OK, ti si OK" pozicije, osoba preko puta može da se smuči naš nedostatk samopouzdanja ili neodlučnost.

Zato je jako važno da nađete način da uspostavite odnos što je više moguće sa svojim partnerom iz "Ja sam OK-ti si OK" pozicije. I da se on/ona na isti način odnose prema vama. Samo tada ste u situaciji da možete da imate uzajamno poverenje i poštovanje, i da ćete se oboje založiti da rešite nesporazume kada se pojave.