Šta je to shizofrenija?

Ocenite ovaj članak:

SHIZOFRENIJA je teška, hronična i onesposobljavajuća psihička bolest. Pogađa 1 od 100 ljudi na svetu.

Shizofrenija menja način na koji se osoba ponaša, misli ili oseća. Akutna shizofrenija je faza koja nastaje u početku bolesti. Ona se može završiti oporavkom, potpunim ili delimičnim, ili preći u hroničnu shizofreniju. 

U shizofreniji je poremećena pažnja, pamćenje, sposobnost jasnog govora i mogućnost usmeravanja sopstvenih misli, emocija i ponašanja u pravcu određenog cilja. 

   

Akutna shizofrenijaHronična shizofrenija
Ideje proganjanja                                                         Povlačenje od ljudi
Halucinacije glasova                                                   Pasivnost, nezainteresovanost
Sumnjičavost Apatija


Kako se ispoljava?

Shizofrenija najčešće počinje u tinejdžerskim ili ranim dvadestim godinama sa uvodnim znacima koji se nekada teško mogu razlikovati od drugih psihjatrijskih problema. Obično uvodni znaci podrazumevjau pad uspeha u školi, povlačenje od društva, probleme sa spavanjem, razdražljivost i pogoršanje intelektualnih sposobnosti. Malo kasnije počinju da se ispoljavaju psihotični simtomi: osoba može postati sumnjičava i početi da doživljava halucinacije. Dijagnoza se najčešće uspostavlja kada se razvije prva akutna shizofrena epizoda.  

Kako se leči ?

Uzrok nastanka shizofrenije i dalje je nepoznat, pa se lečenje zasniva na ublažavanju ili uklanjaju nastalih simptoma. Shizofrenija se leči antipsihotičnim lekovima, psihoterapijskim i psihosocijalnim tretmanima.

Zašto nastaje ?

Shizofrenija je određena genetski, ali i razvoj mozga i faktori okoline imaju svoju ulogu. Promene u građi mozga dovode do smanjena sposobnosti normalnog razmišljanja, održavanja pažnje i normalnog emocionalnog doživljaja sveta oko sebe.

Kako se postaviti?

 U shizofreniji iracionalne ideje i izmenjeno opažanje stvaraju zastrašujući svet, što je teško okolini da razume ili iskusi. Zato je potrebno imati razumevanje za ograničenja koja ove osobe imaju u svakodnevnom životu i prema tome prilagoditi svoja očekivanja od njih. Korisno je da imaju mirnu i prihvatajuću atmosferu u porodici u kojoj žive, kao i mogućnost da obavljaju one poslove koje su u stanju da bi zadržali osećaj lične vrednosti. Važno je da redovno uzimaju lekove prepisane od psihijatra.