Primer III

Ocenite ovaj članak:

Z.B., stara 30 godina, farmaceut po struci. Dolazi na psihoterapiju zbog izražene nesigurnosti u emotivnim vezama, osećaja da je partneri često iskorišćavaju, da ne može da stavi svoje potrebe na prvo mesto već se uvek prilagođava njihovim, što je čini nezadovoljnom u vezi. Navodi da je slična situacija i u poslovnim kontaktima, često ima dobru ideju koju ne može da sprovede u delo.

Iz porodične anamneze: srednje dete u porodici, ima mleđeg brata I stariju sestru.

U toku analize životnog skripta, klijent daje slikovit opis doživljaja sebe: ”Uvek sam bila nekako na smetnji. Kada smo se vozili u autu, ja sam sedela u sredini na zadnjem sedištu. Kako je auto skretao u krivinama, ja sam se naginjala na stranu, a brat i sestra su se bunili što se naginjem na njih“. Neverovatno slikovit opis u situaciji iz detinjstva iz kog se vidi da je uvek osećala kao da je nekome na smetnji, šta god uradila. Iz tog osećaja, razvila je ponašanje da se prilagođava drugima da ne bi bila kritikovana i odbačena, ali je pri tome potpuno zanemarila sebe i svoje potrebe. U toku detinjstva osoba je usvojila životni skript koji podrazumeva otpisivanje (diskauntovanje) kroz pasivno ponašanje preterane  adaptacije jer se ponaša onako kako veruje da drugi od nje očekuju.  

U toku terapijskog procesa, dobila je dozvolu da bude važna, da otkrije i zadovolji svoje potrebe i da ih stavi na prvo mesto. Ubrzo nakon dobijenih dozvola, situacija na poslu se promenila u njenu korist, postala je mnogo otvorenija i direktnija sa kolegama. U emotivnim odnosima je odredila svoje potrebe i prioritete i izašla iz iscrpljujućeg odnosa u kom je do tada bila. Nakon toga je ostvarila emotivnu vezu u kojoj se osećala zadovoljno i ispunjeno.