Primer I

Ocenite ovaj članak:

N.S., 40 godina stara, javlja se terapeutu zbog ljubomore prema suprugu koja traje pet godina unazad,  svakodnevnih napada plača, ima strah da će suprug da je ostavi zbog druge žene, žali se na stalan bol u želucu od detinjstva. Navodi da se javljala psihijatru pre 10 godina zbog neraspoloženja, bezvoljnosti I grča u želucu, tada je uzimala antidepresive i anksiolitike. Sama ističe da zna da su njene sumnje neosnovane jer se suprug ponaša adekvatno, brine o njoj i deci, trudi se da što manje odsustvuje od kuće. Navodi da joj je žao što ga svakodnevno napada ali to je jače od nje. Takođe ističe da se u kući oseća kao sluga, da nema svoju slobodu već se oseća kao rob porodice i prijatelja.

Sa klijentkinjom je uređen test ličnosti, u rezultatu testa pokazala se depresivnost braka koji je u krizi.  

Iz porodične anamneze: navodi da je otac počeo da konzumira alkohol kada je ona bila mala, zatim da tuče majku i da ih izbacuje iz kuće kada se napije.

U toku regresivne hipnoze dolazi se do situacije iz detinjstva u kojoj otac, koji upravlja automobilom, preti da će da probije zaštitnu ogradu i da ih surva u provaliju. Klijentkinja prepoznaje da je bol u želudcu tada osetila prvi put.

Nakon seanse navodi da je zaboravila tu situaciju i da se trudila da ne misli o detinjstvu. Navodi da je osećaj iz želuca nestao po prvi put od kada ona sebe pamti.

U analizi slučaja bol u želudcu možemo povezati sa strahom od smrti koji je nastao u trenutku kada je otac pretio da će ih sve pobiti. Takođe često izbacivanje iz kuće mala devojčica je povezala sa strahom od odbacivanja, što bi za tako malo dete značilo smrt. Taj osećaj vezan za odbacivanje od strane oca klijentkinja je nesvesno prenela na supruga i razvila strah od ostavljanja.

Nakon razrešavanja primarnog straha, nestao je i strah od napuštanja od strane supruga kao i bol u želucu.