Najčitaniji tekstovi

Svi tekstovi

Šta je to shizofrenija?

Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

 SHIZOFRENIJA je teška, hronična i onesposobljavajuća psihička bolest. Pogađa 1 od 100 ljudi na svetu.

Shizofrenija menja način na koji se osoba ponaša, misli ili oseća. Akutna shizofrenija je faza koja nastaje u početku bolesti. Ona se može završiti oporavkom, potpunim ili delimičnim, ili preći u hroničnu shizofreniju. 

U shizofreniji je poremećena pažnja, pamćenje, sposobnost jasnog govora i mogućnost usmeravanja sopstvenih misli, emocija i ponašanja u pravcu određenog cilja. 

   

Akutna shizofrenija Hronična shizofrenija
Ideje proganjanja                                                          Povlačenje od ljudi
Halucinacije glasova                                                    Pasivnost, nezainteresovanost
Sumnjičavost  Apatija

 

 

sch

 

Kako se ispoljava?

Shizofrenija najčešće počinje u tinejdžerskim ili ranim dvadestim godinama sa uvodnim znacima koji se nekada teško mogu razlikovati od drugih psihjatrijskih problema. Obično uvodni znaci podrazumevjau pad uspeha u školi, povlačenje od društva, probleme sa spavanjem, razdražljivost i pogoršanje intelektualnih sposobnosti. Malo kasnije počinju da se ispoljavaju psihotični simtomi: osoba može postati sumnjičava i početi da doživljava halucinacije. Dijagnoza se najčešće uspostavlja kada se razvije prva akutna shizofrena epizoda.  

Kako se leči ?

Uzrok nastanka shizofrenije i dalje je nepoznat, pa se lečenje zasniva na ublažavanju ili uklanjaju nastalih simptoma. Shizofrenija se leči antipsihotičnim lekovima, psihoterapijskim i psihosocijalnim tretmanima.

Zašto nastaje ?

Shizofrenija je određena genetski, ali i razvoj mozga i faktori okoline imaju svoju ulogu. Promene u građi mozga dovode do smanjena sposobnosti normalnog razmišljanja, održavanja pažnje i normalnog emocionalnog doživljaja sveta oko sebe.

 

sch1

 

Kako se postaviti?

 U shizofreniji iracionalne ideje i izmenjeno opažanje stvaraju zastrašujući svet, što je teško okolini da razume ili iskusi. Zato je potrebno imati razumevanje za ograničenja koja ove osobe imaju u svakodnevnom životu i prema tome prilagoditi svoja očekivanja od njih. Korisno je da imaju mirnu i prihvatajuću atmosferu u porodici u kojoj žive, kao i mogućnost da obavljaju one poslove koje su u stanju da bi zadržali osećaj lične vrednosti. Važno je da redovno uzimaju lekove prepisane od psihijatra.

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Pitajte psihoterapeuta

Anketa

Da li ste bili na psihoterapiji?

Prijavite se na našu e-mail listu da biste dobili obavestenja o novim tekstovima: