Da li hrkanje može da uništi brak?

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Hrkanje ili RONHOPATIJA je ozbiljan zdravstveni problem na koji se ne obraća dovoljno pažnje. Hronični hrkači malo vremena provode u dubokom snu koji je neophodan za odmor celog organizma, pa je dnevna pospanost vodeći simptom kod njih. Norveški profesor dr Magne Tvinnereim naveo je simtome i moguće posledice koje su studijom uočene kod hroničnih hrkača: stalni osećaj premorenosti, loša koncentracija, nervoza, glavobolja, usporenost, depresija, seksualne teškoće, sklonost ka gojenju i mnoge druge.

Ako uzmemo u obzir da ¼ muške populacije starosti do 30 godina hrče, možemo reći da je ovo čest problem u braku kome se ne poklanja dovoljno pažnje. Hrkanje je začarani krug – žene se žale zbog muževljevog brundanja ne spavaju, a muškarcima se vremenom smuči da im je lepša polovina stalno ljuta. Vremenom se nagomilavaju i drugi problemi i partneri se razilaze.

Istraživanja pokazuju da parovi koji se bore sa problemom hrkanja imaju visoku stopu razvoda, kao i neslaganje i netrpeljivost među partnerima. U toku jednog sata noćnog spavanja supruga se u proseku probudi oko 8 puta. Procentualno gledano, sfikasnost sna u tom slučaju pada sa 90% na 73%. To neminovno dovodi do premorenosti i razdražljivosti. U prilog ovoj teoriji ide i podatak da se odnosi među partnerima popravljaju u značajnoj meri kada se reši problem hrkanja.

Interesantan je podatak da u Americi 23% bračnih partnera spava u odvojenim sobama, kao predviđanja da će do 2015. biti standard arhitekture da se projektuju po 2 glavne spavaće sobe.

Holivudske zvezde već primenjuju ove novine, pa je Tom Kruz u svojo kući napravio zvučno izolovanu spavaću sobu za sebe da ne bi remetio san svojoj porodici.

1 komentar

  • Andrija petak, 24 april 2015 04:32 Andrija

    Apsolutno.Odličan članak

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Pitajte psihoterapeuta

Anketa

Da li ste bili na psihoterapiji?

Prijavite se na našu e-mail listu da biste dobili obavestenja o novim tekstovima: