O Transakcionoj analizi

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Transakciona analiza, kratko TA, je teorija ličnosti i sistemska psihoterapija za lični rast i ličnu promenu.

Transakcija je jedinica društvene komunikacije. TA objašnjava šta se dešava među ljudima i u ljudima kad se ponašaju besno, ljubazno, ljutito...

TA kao teorija ličnosti daje nam jednostavnu sliku čovekove psihološke strukture koristeći trodelni model ego stanja : Roditelj, Odrasli i Dete.Ovaj model nam pomaže da razumemo kako čovek ispoljava svoju ličnost kroz različito ponašanje.

TA nam daje i teoriju komunikacije. Strouk je jedinica ljudskog prepoznavanja i može biti pozitivan i negativan. Možemo puno saznati o ljudima i njihovom međusobnom odnosu na osnovu toga koje vrste stroukova razmenjuju.

TA nam nudi i teoriju razvoja deteta. Koncept životnog skripta nam objašnjava poreklo naših životnih obrazaca koji potiču iz detinjstva. To znači da mi možemo programski ponavljati obrasce ponašanje koje smo naučili kao deca i u odraslom životu, čak i kad su rezultati poražavajući i bolni. Ovde nam TA daje i teoriju psihopatologije.

TA psihoterapija se koristi kod svih vrsta psiholoških poremećaja, od svakodnevnih uobičajenih problema do teških psihoza. Može se koristiti kao pojedinačna, grupna, porodična ili terapija parova.

TA se može koristiti u bilo kojoj situaciji gde postoji potreba za razumevanjem pojedinaca, odnosa i komunikacije.

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Pitajte psihoterapeuta

Anketa

Da li ste bili na psihoterapiji?

Prijavite se na našu e-mail listu da biste dobili obavestenja o novim tekstovima: