Najčitaniji tekstovi

Svi tekstovi

Primer II

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

I.J., star 29 godina, pravnik po struci,  javlja se terapeutu zbog izraženog znojenja u određenim situacijama, straha od ulaska u gradski prevoz i nelagode koja se javlja kada je u grupi ljudi. Navodi da ima nelagodu kada se mimoiđe sa većim i jačim muškarcem od sebe na ulici i da ne voli da ide u teretanu.

U toku analize životnog skripta pojavljuje se podatak da je u toku odrastanja agresivnost smatrana za nepoželjnu osobinu od strane majke. Klijent je to doživeo kao ranu zabranu na doživljaj i ispoljavanje agresivnosti.

U toku terapijskog procesa, klijentu je data dozvola da doživi i ispolji agresiju koju u sebi oseća. Nakon kraćeg vremena, znojenje je prestalo, vožnja gradskim prevozom je postala interesantna, a u jednoj situaciji je samoinicijativno preuzeo da vodi sastanak u

 
I dalje od toga, promenio se odnos sa okolinom. Navodi da je okolina počela da ga doživljava drugačije, odlučnije i čvršće. Naravno, promene su bile najuočljivije u odnosu sa devojkom, koja je bila smirenija i zadovoljnija jer se osećala sigurnije pored muškarca koji sme da upotrebi svoju agresivnost ako je to potrebno.

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Pitajte psihoterapeuta

Anketa

Da li ste bili na psihoterapiji?

Prijavite se na našu e-mail listu da biste dobili obavestenja o novim tekstovima: