Primer I

Ocenite ovaj ─Źlanak
(7 glasova)

N.S., 40 godina stara, javlja se terapeutu zbog ljubomore prema suprugu koja traje pet godina unazad,  svakodnevnih napada pla─Źa, ima strah da ─çe suprug da je ostavi zbog druge ┼żene, ┼żali se na stalan bol u ┼żelucu od detinjstva. Navodi da se javljala psihijatru pre 10 godina zbog neraspolo┼żenja, bezvoljnosti I gr─Źa u ┼żelucu, tada je uzimala antidepresive i anksiolitike. Sama isti─Źe da zna da su njene sumnje neosnovane jer se suprug ponaša adekvatno, brine o njoj i deci, trudi se da što manje odsustvuje od ku─çe. Navodi da joj je ┼żao što ga svakodnevno napada ali to je ja─Źe od nje. Tako─Ĺe isti─Źe da se u ku─çi ose─ça kao sluga, da nema svoju slobodu ve─ç se ose─ça kao rob porodice i prijatelja.

Sa klijentkinjom je ure─Ĺen test li─Źnosti, u rezultatu testa pokazala se depresivnost braka koji je u krizi.  

Iz porodi─Źne anamneze: navodi da je otac po─Źeo da konzumira alkohol kada je ona bila mala, zatim da tu─Źe majku i da ih izbacuje iz ku─çe kada se napije.

U toku regresivne hipnoze dolazi se do situacije iz detinjstva u kojoj otac, koji upravlja automobilom, preti da ─çe da probije zaštitnu ogradu i da ih surva u provaliju. Klijentkinja prepoznaje da je bol u ┼żeludcu tada osetila prvi put.

Nakon seanse navodi da je zaboravila tu situaciju i da se trudila da ne misli o detinjstvu. Navodi da je ose─çaj iz ┼żeluca nestao po prvi put od kada ona sebe pamti.

U analizi slu─Źaja bol u ┼żeludcu mo┼żemo povezati sa strahom od smrti koji je nastao u trenutku kada je otac pretio da ─çe ih sve pobiti. Tako─Ĺe ─Źesto izbacivanje iz ku─çe mala devoj─Źica je povezala sa strahom od odbacivanja, što bi za tako malo dete zna─Źilo smrt. Taj ose─çaj vezan za odbacivanje od strane oca klijentkinja je nesvesno prenela na supruga i razvila strah od ostavljanja.

Nakon razrešavanja primarnog straha, nestao je i strah od napuštanja od strane supruga kao i bol u ┼żelucu.

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Pitajte psihoterapeuta

Anketa

Da li ste bili na psihoterapiji?

Prijavite se na našu e-mail listu da biste dobili obavestenja o novim tekstovima: